دزدیهای مثلثی شیوهای از کلاهبرداریهای اینترنتی است که در سایتهای آگهی خرید و فروش بسیار رواج پیدا کرده است. در این روشها یک نفر با کپی کردن آگهیهای فروش یک شخص دیگر اقدام به کلاهبرداری از خریدارها میکند.
کلاهبرداری مثلثی
این روزها خیلی از افراد زمانی که از صفحههای اینستاگرامی کالایی را میپسندند و خریداری میکنند، بعداً متوجه میشوند که از آنها کلاهبرداری شده است و هیچ کالایی برایشان ارسال نمیشود، اما به خاطر اینکه مبلغی که پرداخت کردند رقم کمی دارد از شکایت کردن و پیگیری صرف نظر میکند و آن صفحه اینستاگرامی هم به کار خود ادامه میدهد.
در این نوع کلاهبرداری، مجرم با بازنشر آگهی فروش فرد دیگری (فروشنده واقعی)، برای خود مشتری پیدا میکند و زمانی که مشتری قصد خرید و واریز وجه را دارد، مجرم که همزمان با فروشندهی واقعی به عنوان خریدار ارتباط برقرار و اطلاعات او را قبلا دریافت کرده است، شماره کارت صاحب اصلی آگهی را به او میدهد و فیش واریزی مشتری را که سرش کلاه گذاشته است به عنوان فیش واریزی خود به فروشنده میدهد و به جای مشتری کالا را دریافت میکند به این سبک از کلاهبرداری، کلاهبرداری مثلثی میگویند.
این نوع از کلاهبرداری یکی از تهدیداتی است که به صورت آنلاین اتفاق میافتد و باید خوب مراقب آن باشید. با توجه به اهمیت زیاد این موضوع لازم است در مورد آن به خوبی صحبت کنیم که کلاهبرداری مثلثی چیست و چه کارهایی میتوانید انجام دهید تا از این نوع کلاهبرداریها در امان باشید.
درباره کلاهبرداری مثلثی
دزدیهای مثلثی یا کلاهبرداری مثلثی روشی است که معمولا بیشتر در سایتهای آگهی خرید و فروش کالا و بعضی محصولات رواج پیدا کرده است. در این نوع از کلاهبرداری، فرد با بازنشر آگهیهای فروش شخص دیگری، ابتدا برای خود مشتری پیدا میکند و سپس زمانی که مشتریها میخواهند وجه را واریز کنند، شماره کارت صاحب اصلی آگهی را به او میدهند.
مشتریان هم بی خبر از همه چیز، مبلغ مورد نظر را واریز میکنند اما کالا درواقعیت برای صاحب آگهی تقلبی ارسال میشود.
سپس خریدار اصلی وقتی میبیند کالایی به دست او نرسیده است، اقدام به شکایت میکند. در حالی که صاحب آگهی هم از کلاهبرداری رخ داده شده، هیچ خبری ندارد. این سبک که کلاهبرداری مثلثی نام دارد، در فضاهای مجازی به دلیل افزایش کسب و کارهای اینترنتی، بسیار رواج پیدا کرده است.
این نوع از کلاهبرداری به دلیل افزایش خرید و فروش کالاها در پلتفرمهای مختلفی مانند اینستاگرام، دیوار و شیپور و… شکل گرفته است.
کلاهبرداران در این روش از کلاهبرداری معمولاً به سختی شناسایی میشوند، به همین خاطر برای اینکه افراد زیادی قربانی این کلاهبرداران حرفهای نشوند، باید هم خریدار و هم فروشنده از اصالت هویت یکدیگر کاملا اطمینان پیدا کنند.
پیشنهادهایی برای جلوگیری از کلاهبرداری مثلثی
همواره به یاد داشته باشید که اگر خریدار هستید، باید در اولین قدم و قبل از واریز هرگونه وجهی، اقدام به ذخیره آگهی، تاریخ و ساعت انتشار آن کنید.
علاوه بر این، شمارهی تماس فروشندهی کالا را هم از آن بگیرید و به هر شکلی که میتوانید، به عنوان مثال با برنامههای واتس آپ و ایتا و… سعی کنید با او ارتباط برقرار کنید. حتما به یاد داشته باشید که بهتر است اصلا از تلگرام استفاده نکنید، چون طرف مقابل میتواند سابقه گفتگوی شما را به صورت دو طرفه پاک کند.
همچنین اگر فروشنده هم هستید، لازم است مانند خریداران شما هم از آنها شماره تلفن دریافت کنید و در سایر پلتفرمها اقدام به برقراری ارتباط نمایید و جهت جلوگیری از هرگونه مشکل مانند پولشویی، نام واریز کننده پول و خریدار را تطبیق دهید.
نحوه اثبات جرم کلاهبرداری مثلثی
با توجه به اینکه کلاهبرداران مثلثی از یک فرآیند زيرکانه بدون هیچ شواهد و مدارکی کار خود را انجام میدهند، وکیل حقوقی که قرار است این نوع کلاهبرداری را اثبات کند، باید از توانایی خاصی برخوردار باشد.
به عنوان مثال وکیل باید اسناد و مدارکهای قابل اثبات را تهیه کند، بررسی و جستجوهای فراگیری را انجام دهد تا پشتوانهی مدارک به دست آمده بتواند محکم باشد. تا در نهایت بتواند کلاهبرداران را به وسیلهی اطلاعات به دست آورده به خوبی شناسایی کند. و از شهادت دادن دیگر افرادی که قربانی سودجویی این افراد قرار گرفتهاند به خوبی بهره ببرد. همچنین از آزمایشها و اثباتهای فنی برای ثابت کردن کلاهبرداریهای این افرد استفاده نماید.
در واقع کلاهبردار کسی است که با تقلب و پهن یک دام به صورت غیرقانونی دارایی و سرمایه افراد جامعه را چپاول میکند. این موارد شامل راهاندازی سایتهای جعلی، فرستادن پیامکهای دروغین، بهره گرفتن از ایمیلهای فیشینگ و… است.
مادهی 1 قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری، در این باره اینگونه مقرر شده است که :
هر شخصی از راه تقلب و حیله افراد را به وجود شرکتها یا تجارتخانهها یا کارخانه یا موسسات موهوم و یا به داشتن اموال و اختیارات واهی فریب دهد. یا آنها را به امور غیر واقع امیدوار کند یا از حوادث غیر واقع بترساند و یا اسم و عنوان مجعول اختیار کند.
همچنین به یکی از وسایلهای مذکور و یا وسایلهای تقلبی دیگر وجوه و یا اموال یا اسناد یا مانند آنها تحصیل کند و از این راه مال دیگری را ببرد، کلاهبردار محسوب میشود. علاوه بر اینکه باید مال را به صاحب اصلیاش بازگرداند، به حبس از 1 تا 7 سال و پرداخت جزاهای نقدی معادل مالی که اخذ کرده است محکوم خواهد شد.
ما در این مطلب سعی کردیم که به خوبی شما را با مفهوم کلاهبرداری مثلثی آشنا کنیم و به شما راههایی برای جلوگیری از آن یاد بدهیم، تا دیگر این افراد سودجو و کلاهبردار نتوانند سرتان را شیره بمالند و از اعتمادتان سواستفاده کنند .