استراتژی های بازاریابی و تبلیغاتی بی شماری به منظور داشتن سهم بیشتر از بازار و معرفی برند کسب و کارهای کوچک و بزرگ، وجود دارد که به کارگیری برخی از آن ها، تاثیر بسزایی در کاهش هزینه های تبلیغاتی و جلوگیری از آزمون و خطاهای متعدد دارد.
بازاریابی ویروسی چیست؟
بازاریابی ویروسی یا وایرال مارکتینگ (Viral Marketing)، به معنای گسترش یک ایده و انتقال آن از فردی به فرد دیگر است که روندی شبیه رشد و تکثیر ویروس ها دارد.
به صورتی که باعث میشود محصول یا خدمت مورد نظر، با اشتراک گذاری محتوای کمپین تبلیغاتی توسط کاربران متعدد و نامحدود، به اوج شهرت و دیده شدن خود برسد.
اگر بپرسند یکی از بهترین روش های دیجیتال مارکتینگ چیست، به جرات می توان از این استراتژی نام برد. به خاطر اینکه منجر به شناخت برند شما، در میان حجم انبوهی از برندهای رقبایتان خواهد شد.
در این روش، با تشویق کاربران برای به اشتراک گذاشتن محتوای کمپین تبلیغاتی تان با سایر افراد در فضای دیجیتال، کاری میکنید که محتوای موردنظر، مانند یک ویروس پرسرعت مثل کرونا، در میان مردم پخش شود.
یک کمپین وایرال مارکتینگ چگونه کار می کند؟
ایجاد و راهاندازی یک کمپین بازاریابی ویروسی اساساً ایجاد محتوایی آنقدر جذاب و مرتبط است که مردم نمیتوانند آن را با دوستان خود به اشتراک نگذارند: مثال جمله زیر، که ما را مجبور به رفتن داخل لینک میکند؛ درست است ساده و دوستانه میباشد ولی فکر نمیکنم کسی بر روی آن کلیک نکند «هی، شما باید این را ببینید!».
انواع بازاریابی ویروسی
پیغامهای متفاوتی وجود دارند که میتوانند مردم را ترغیب کنند که یک محتوا را به اشتراک بگذارند. بازاریابها میتوانند یکی از این نوع پیغامهای مختلف را هدف قرار دهند، مخاطب را جذب کنند و تصویر برند خود را بهبود بخشند.
عاطفی
کمپینهای ویروسی که احساسات مخاطبان را هدف قرار میدهند، نادیده گرفته نخواهند شد. اگر هدف شما این است که مردم به کمپین شما بپیوندند باید احساس شادی، دلتنگی، غرور و یا حتی عصبانیت آنها را هم هدف خود قرار دهید.
اشکها و لبخندها نشان دهنده این است که مردم با تبلیغ احساسی شما همراه شدهاند. این ارتباطات عاطفی میتواند بینندگان را وادار کند محتوای شما را با افراد دیگری که ممکن است از آن تبلیغ خوششان بیاید، به اشتراک بگذارند. در حالی که احساساتی مانند شوخی، هیجان، تفریح و دیگر عوامل مثبت که ممکن است مخاطبان را تحریک کند یک محتوا را به اشتراک بگذارند، عوامل منفی نیز مانند احساس گناه، عصبانیت یا حتی غم هم میتواند چنین اثری داشته باشد.
انگیزه
یک کمپین مشوق به همهی افراد برای به اشتراک گذاشتن محتوای کمپین شان پیشنهاد پاداش میدهد. برای مثال، کمپینهای زیادی هستند که برنامه “ارسال و معرفی به یک دوست” را اجرا میکنند و زمانی که یکی از مشتریان قدیمی مشتری جدید میآورد، به آن جایزه میدهند و به هر مشتری قدیمی که مشتری جدیدی معرفی میکند احتمال دارد که مثلاً 200 هزار تومان جایزه نقدی بدهند. حتی بهعنوان یک حرکت انگیزشی میتوانید به مشتریان جدید بگویید که اگر مشتری دیگری همراه خود بیاورند یک مقدار مشخص نیز تخفیف میگیرند.
مهندسیشده
پشت کمپینهای بازاریابی ویروسی که موفق هستند، استراتژیهایی دقیق و برنامهریزیهای حاصل از ماهها تلاش است. با وجود آنکه تحریک احساسات باعث میشود بدون سرمایهگذاری زیاد، تبلیغات ما موثر شود، اما احتمال آن کم است. بیشتر کمپینهای بازاریابی موفق که تأثیر فوقالعادهای هم داشتهاند، بهصورت مهندسیشده طراحی و برنامهریزی شده بودند.
شانس یا اقبال
بازاریابی ویروسی با وجود اینکه معمولاً نیاز به برنامهریزیهای دقیق دارد، اما نمیتوان گزینه شانس یا اقبال را برای آنها نادیده گرفت. گاهی اتفاقهایی میافتد که هیچ بازاریابی نمیتواند آن را پیشبینی کند.
ممکن است آگهیهایی که شما طراحی کردید با مخاطبانی سازگار شود که هیچگاه فکرش را هم نمیکردید یا شرایطی به وجود بیاید که کمپین شما در زمان دیگری به جز آنچه شما انتظار داشتید مورد توجه قرار بگیرد. اگرچه ما تبلیغات را طوری طراحی میکنیم که تا حد ممکن بیشترین مخاطب را به خود جلب کند، اما گاهی اوقات برخلاف آنچه ما فکرش را میکنیم اتفاق میافتد.
سروصدا
ماهیت طبیعی تبلیغات ویروسی آن است که ایجاد همهمه و سر و صدای زیاد کند. پیغام آنها به خوبی منتقل و به موضوعی داغ بین مردم تبدیل شود. حتی ممکن است بعضی از افراد آگهی را ندیده باشند اما تعریف آن را از دیگران بشنوند و با محتوای آن آشنا شوند.
مزایای بازاریابی ویروسی
- افزایش مشتریان علاقمند به برند
- زمان کم و رشد زیاد
- به دست آوردن اعتبار قابل قبول
- بهتر دیده شدن
- ارزان قیمت بودن و صرفه اقتصادی
- محدود سازی هزینههای تبلیغاتی
معایب بازاریابی ویروسی
از جمله معایبی که برای بازاریابی ویروسی وجود دارد، میتوان به کپی بودن اکثر آنها اشاره کرد.
از جمله سایر معایب این روش بازاریابی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- در این روش کنترل نام و نشان تجاری توسط صاحب کسب و کار تا حدودی دشوار است.
- مسیر رشد را نمیتوان به خوبی در این شیوه از بازاریابی پیشبینی کرد.
- سنجش و اندازهگیری نیز دشوار بوده و شرکتها نمیتوانند رفتار کاربران خود را ارزیابی کنند.
ویژگیهای یک کمپین بازاریابی ویروسی موفق
این شیوه به دلیل جذابیت و ارزان بودن نسبت به بازاریابی های سنتی، مناسب کسب وکارهای کوچک و نوپا است. در صورتی که به تازگی کسب و کار خود را آغاز کرده اید با شناخت ویژگی های وایرال مارکتینگ، یک کمپین تبلیغاتی موفق را طراحی خواهید کرد.
- مشتری محور بودن و شناخت کافی از مشتری
- در اختیار گذاشتن اطلاعات مفید
- ارائه پیامی ماندگار، نه مقطعی
- ارزشمند بودن محتوای تبلیغاتی
- درگیر کردن احساسات کاربران
- پیامها به راحتی منتقل میشوند و پیچیده نیستند
- استفاده از سوشیال مدیا
سخن آخر
برای تولید چیزی که مردم بخواهند به اشتراک بگذارند، نیازی به هزینه زیاد نیست. گاهی اوقات این ساده ترین ایده ها هستند که بیشتر تشدید کننده می شوند. و هنگامی که به درستی انجام شود، می تواند بازگشت سرمایههای عالی به شما بدهد و ویروسی شدن پیام و برند شما را بسیار فراتر از آنچه که انتظار دارید منتشر می کند.